Chameleon jemenský

(Chamaeleo calyptratus)

Chameleon jemenský (Chamaeleo calyptratus) patří mezi největší druhy chameleonů na světě, samec může dorůst do délky až 65 cm, samice bývá výrazně menší a dorůstá maximálně do 45 cm. Je typický velmi vysokou přilbou a výrazným hrdelním hřebenem.


Chameleon jemenský má širokou tlamu a nezávislé na sobě pohyblivé oči, hlava nese nápadnou přilbu, která může být u dospělého samce velmi vysoká (6-8cm). Tělo je bočně zploštělé a na hrdle i hřbetě opatřeno výrazným hřebenem tvořeným ostnatými šupinami. Nohy mají prsty srostlé v klíšťky, prsty jsou opatřené silnými drápy. Ocas je dlouhý a ovíjivý.


chameleon jemensky samice

Výrazné ostnaté výstupky na bradě.

chameleon jemensky nohy

Nohy chameleona jemenského fungují jako kleštičky.

Je to výrazně teritoriální druh, v okolí nesnese jiné příslušníky svého druhu a to ani opačného pohlaví. Jedná se o stromového živočicha, žije ve větvích stromů a keřů případně i na sukulentních rostlinách a keřích. Přes den tráví ovykle ve výšce 1–3 m nad zemí, nocuje často na nejvyšších větvích.


Tento druh je pro svůj relativně snadný odchov často chován jako terarijní zvíře. Je zařazen do CITES přílohy II.


Zbarvení


Základní barva kůže je zelená, která se v závislosti na okolnostech (nálada, počasí, teplota, nemoci, podráždění) mění ze světle citronově zelené do jednolité tmavě olivové. Zelená základní barva je ovykle přerušována pruhy a skvrnami v barvě žluté, hnědé a modré. Mladí chameleoni mají obvykle jednotnou zelenou barvu se skvrnami v bílé barvě. Samice bývá světle zelená, po spáření a v období gravidity se zabarvuje do velmi temně zelené s tyrkysovými a žlutými skvrnami. Obvyklý mýtus o změnách barvy dle jakéhokoliv pozadí není pravdivý, změny se mohou odehrávat pouze v rozmezích zelených, hnědých a žlutých odstínů.


Vlivem nevhodného křížení, především inbreedingu se občas objevují i takzvané piebald mutace. Jedná se o částečný albinismus, nejčastěji je ztráta pigmentu patrná na končetinách, jež jsou pak růžové. Tyto jedince rozhodně nemohu doporučit do chovu.


chameleon jemensky samice

Chameleon jemenský - samice.

chameleon jemensky detail kůže

Chameleon jemenský - detail kůže.

Výskyt


Chameleon jemenský obývá horské a podhorské polopouště od jihu Arabského poloostrova až do Jemenu. Zde se vyskytuje obvykle v nadmořských výškách mezi 1000–2000 m n. m. Existují však i populace vzniklé vypuštěním chameleonů chovaných v zajetí, v současnosti existují stabilní populace na Floridě a na Havajských ostrovech.