Chameleon pardálí

(Furcifer pardalis)

Chameleon pardálí (Furcifer pardalis), je nádherný, často i velmi pestře zbarvený ještěr z čeledi chameleonovitých. V přírodě se vyskytuje na Madagaskaru a na k němu přilehlých ostrovech.


Patří mezi velké druhy chameleonů, dospělý samec může dorůst délky až 52 cm. Samice je výrazně menší, dosahuje délky asi 35 cm a není zdaleka tak pestře zbarvená jako samec. Hlava je navrchu zploštělá, lemovaná zvětšenými šupinami, a zhrublé šupiny tvoří u samců na čenichu nosní výčnělek. Hrdelní i hřbetní hřebínek je tvořený velkými ostnatými šupinami, které se na hřbetě směrem k ocasu zmenšují. Samci mají výrazně silnější kořen ocasu.


Detail oka samce chameleona pardálíh.

Oči jsou pro chameleona extrémně důležité.

Detail nohy samice chameleona pardálího.

Nohy fungují jako kleštičky.

Je to samotářské zvíře, vůči jiným příslušníkům svého druhu je agresivní. Aktivní je celý den. Loví hmyz a drobné obratlovce, které lapá vystřelováním lepkavého jazyka.


Tento druh je pro svůj relativně snadný odchov často chován jako terarijní zvíře. Je zařazen do CITES přílohy II.


Zbarvení


U chameleona pardálího lze rozeznat množství barevných forem, které se od sebe liší nejen zbarvením, ale i stavbou těla. Tyto formy jsou pojmenovány podle místa výskytu (např. Ambilobe, Nosy Be, Ambanja apod.).Jedná se o nejbarevnější a k chovu nejvíce žádané chameleony vůbec.


Chameleon pardali - samec Ambilobe

Samci chameleonů pardálích jsou často výrazně zabarvení.

Chameleon pardali - samice Ambilobe

Samice jsou obvykle hnědé nebo oranžové. Při obraně se zploští a nafoukne.

Výskyt


Chameleon pardálí je endemit Madagaskaru a ostrůvků Nosy Be, Sainte Marie a Nosy Mangaben. Na Madagaskaru je v nížinách v jižní a severovýchodní části ostrova velmi hojný. Obývá světlé lesy (převážně jejich okraje) a křovinaté porosty a houštiny, nevadí mu ani člověkem narušené biotopy jako jsou plantáže cukrové třtiny a velmi často jej naleznete i nlízko lidských obydlí. Místní obyvatelé nicméně chameleony nemají rádi a dle legend jim přisuzují zvěstovatele smrti.