Chameleon jemenský

(Chamaeleo calyptratus)

Voda


Chameleoni ostatně jako každý živočich potřebují ke svému životu vodu. Množství vody závisí na jednotlivých druzích. U Chameleona jemenského panuje mylná představa, že pochází z pouštních oblastí, jeho výskyt jsou totiž horské oblasti, kde je míra vlhkosti poměrně vysoká a přes den značně kolísá.


Chameleoni neumí ve většině příapadů přijímat stojatou vodu (například z misky) a musíme jim hydrataci zajistit jiným způsobem. Protože chameleoni umí přijímat vodu prakticky celým povrchem těla je pravděpodobně nejlepším způsobem noční mlhování terária, v mnoha případech však není možné, například pokud jako ubikaci používáme flexárium. Aby bylo mlhování dostatečně účinné je nutné mít zajištěn v místnosti s terárii pokles noční teploty pod cca 18 stupňů Celsia, jinak se nám rosa nevytvoří.


Druhým běžnějším způsobem je rosení terárií a to večer a ráno. Chameleoni po probuzení olizují kapky vody ulpělé na rostlinách, případně pak na stěnách terárií. S rosením to, ale příliš nepřehánějte, chameleon není žába a přílišná vlhkost přes den mu také nevyhovuje. Někteří lidé dělají poměrně zásadní chybu, když rosí přes den při zapnutých světlech, což může v extrémních případech vyvolat u zvířete šok, neboť na krátkou dobu se v rozpáleném teráriu může vytvořit prostředí podobné jako v sauně. Z praktického hlediska je dobré si pořídit nějaký systém automatického rosení např. Lucky Reptile Super Rain II a k němu spínací hodiny schopné regulovat spínání v řádech sekund.


Potrava


Cvrček je hmyzožravec, se krmí výhradně živým hmyzem přiměřené velikosti. Na jaře a v létě mu můžete dopřát smýkaný hmyz (pokud možno z louky, která není chemicky ošetřena), v zimních měsících se budetge muset spolehnot na krmný hmyz. Chameleoni milují létající hmyz a je fantastické je pozorovat jak si uloví mouchu nebo motýla.



Jako krmný hmyz se používají nejčastěji cvrčci nebo švábi, občas sarančata (pozor na vysoké množství fosoru, ketrý obsahují). Mně osobně se z mnoha dostupných druhů cvrčků nejvíce osvědčil cvrček banánový střední velikosti, je větší, měkčí a příliš neskáče. Nespornou výhodou u něj je i to, že pokud bydlíte jako já v bytovce, tak jeho dospělá imaga nejsou moc hlučná (na rozdíl od crvrčka domácího, ze kterého budou ve větším množství mít sousedi zajisté radost) a navíc uprchlí jedinci dlouho nevydrží a i když někam zalezou dlouho nevydrží.


Vyvarujte se krmení moučnými červi, neobsahují příliš živin, zato obsahují velké množství tuků !!!


Pokud je to možné je dobré při zkrmování hmyzu používat metodu tzv. "gut loading", kdy se před vlastním zkrmením hmyzu podá bohatá strava, která je pak i s krmením pozřena chameleonem a dostanou se mu tak do zažívacího traktu i látky, které například cvrčci běžně neobsahují.


V případě zdravotních problémů můžete dospělým dopřát ojediněle i výživovou bombu v podobě myšího holátka.


EarthPro-A

Arcadia EarthPro-A

Earthpro Ca-Mg

Arcadia vápník s příměsí hořčíku

Doplňky stravy


Samostatné podávání krmného hmyzu není pro udržení zdraví chameleona dostačující, pokud by jsme krmili různorodým hmyzem z přírody, patrně by se zvířatům v chovu dobře dařilo, ale toto není v našich podmínkách dosažitelné. Proto musíme ke krmnému hmyzu uměle doplňovat i chybějící vitamíny a minerály. To se provádí nejčastěji poprášením krmného hmyzu minerálními/vitamínovými doplňky. V současné době se běžně používají tyto metody:


  • Klasická metoda - Každý krmný hmyz je obalen ve směsi vápníku a pylu. Jednou za 14 dní se pak doplňuje o multivitamíné doplňky pro plazy a vápník s přídavkem D3.


  • Pangea plán - Speciální směs minerálů a vitamínů pro chameleony, podávaná s každým krmením. Běžně použivaná metdoda v USA. Dle informací mohou občas nastat problémy s mírným předávkováním vitamínem A.


  • Arcadia Earth Pro plán - V současné době asi nejvhodnější třísložkový plán - 3 dny EarthPro A, 4.den den Ca+Mg, 3 dny EarthPro A, 8. den Revitalise D3.



Revitalised D3

Arcadia EarthPro-A

Reptivite D3

Multivitamíny Reptivite D3 jsou velmi kvalitní zdroj minerálů a vitamínů.

Nepodávání doplňků stravy vede k nedostatečnému vývoji zvířete a často k nevratným změnám v organismu.