Chameleon jemenský

(Chamaeleo calyptratus)

Rozmnožování


Pokud vlastníte samičku chameleona nevyhnete se pravidelnému reprodukčnímu cyklu a to dokonce i v případě, že nebyla spářena se samečkem. Samice je ochotná k páření pouze v určitém období a samotné páření není příliš dlouhé. V případě, že samice k páření není ochotna samce razantně odežene. Po vlastním spáření pokud bylo úspěšné samice výrazně změní barvy a často silně útočí na samce, aby jej vyštvala ze svého teritoria.


Gravidita trvá zhruba 20 - 30 dní a v jedné snůšce může být 10 až 80 vajec (nejčastěji 30 - 40), pokud je počet nižší než 20 měli by jste zpozornět a sledovat zda-li nedošlo k částečnému zadržení snůšky. Několik dní před kladením vajec můžeme pozorovat, že je samice nervózní, odmítá potravu a začne hledat vhodné místo pro kladení, prochází se po dně terária a zkouší hrabáním nalézt vhodné místo pro snůšku. V dalších dnech vyhrabe jamku a do ní naklade vejce. Samice pak vejce zahrabe a místo několik dní hlídá. Zkušení teraristé často používají pro vykladení samostatné nádoby z nichž se pak vajíčka snadněji vyndávají, než ze substrátu v teráriu.


Chameleon jemenský páření

Mladý samec se snaží spářit se starší samičkou.

Chameleon jemenský gravidní samice

Gravidní samice mají výrazné zabarvení.

Inkubace


Inkubovat můžete buď ponecháním vajec v teráriu, zde je ale obtížné zajistit ideální podmínky jako je vlhkost a teplota, nebo v inkubátoru. Mláďata se líhnou přibližně po 160-180ti dnech. V případě inkubace v inkubátorech musíte vajíčka umístit do krabiček vystlaných vhodným materiálem nejpozději do 24 hodin, poté se utvoří ve vajíčku terčík plodu a případné otočení vajíčka by mělo za následek smrt plodu.


Ne vždy jsou všechna vajíčka oplodněná, což lze poznat prosvícením vejce baterkou. Neoplodněná vejce se po čase začnou propadat a tvoří se na nich plísně, taková vejce při pravidelných kontrolách raději odstraňte. Pozor na vodu jež by mohla na vejce kápnout z víčka krabičky, jakákoliv přemíra vlhkosti vede ke smrti vejce.


klubání z vejce

Malý chameleon se snaží dostat na svět z vajíčka.

Chameleon jemenský klubající se vajíčka

Vejce se klubou zpravidla hromadně.


Mláďata


Mláďata chamelonů jsou po narození velmi čilá a mohou velmi brzo přijímat potravu. Osobně se mi osvědčilo nechat je po narození ještě několik hodin v inkubátoru, kvůli hydrataci a strávení zbytku vaječných sáčků.


Mláďata přemísťujeme do chovných boxů, které by měly být o dost menší než terária pro dospělé jedince, Mladí chameloni začínají přijímt potravu velmi brzy a doporučuje se rozkrmovat octomilkami (ty však neobsahují mnoho živin, jsou spíš vhodné ptoto, aby si mláďata osvojila lov), případně mikrocvrčkami. Terárium s mláďaty aspoň 1x denně rosíme.


Potravu postupně přizpůsobujeme velikosti narůstajících mláďat, neměla by být větší, než je vzdálenost mezi jejich očními bulvami. Mláďata jsou velmi žravá a krmíme klidně i několikrát denně co dokáží sníst (a toho může být překvapivě velmi mnoho).


Chameleon jemnský skupina mláďat

Skupina mláďat v odchovném boxu.

Čerstvě vylíhlý chameleon

Chameleon jemenský krátce po vylíhnutí.